Behandeling van parket en houten vloeren:

Wat is een goede afwerking van parket?

De keuze van de afwerking van een houten vloer hangt o.a. af van de houtsoort, de intensiviteit van het beloop, het mogelijk contact met water en drankjes, de nabijheid van een toegang naar buiten, het onderhoud en vooral ook het gewenste uitzicht.

 • Vernis: Sterke uniforme laag met een gemakkelijk onderhoud
 • Parketolie: Natuurlijk uiterlijk, sterk en gemakkelijk bij te werken
 • Boenwas: Warme kleur en fraai uitzicht, vraagt meer aandacht en onderhoud
 • Houttinten: Extra decoratief uitzicht, voor de afwerking aan te brengen

Klik hier voor een volledig overzicht van ons gamma afwerkings- en onderhoudsproducten. Deze producten zijn verkrijgbaar bij het afhalen van uw machines.

Vernis

Vernis is ideaal om uw parketvloer te beschermen tegen slijtage, verkleuring, vocht, krasjes en vuil. In de keuken of de badkamer is dit de geschikte afwerking van een houten vloer. Gemakkelijk aan te brengen met een borstel of vernisrol. Zorgt voor een egale glans en een gelijkmatig uiterlijk.

De volgende vernissen zijn bestand tegen alcohol en intensief gebruik. Ze mogen aangebracht worden op exotische houtsoorten. Het gebruik van een grondlaag is echter steeds aanbevolen.

V33 ontwikkelde de eerste parketvernis die het milieu en uw gezondheid respecteert. De V33 Parketvernis Frequent Gebruik bevat geen solventen en is dus ideaal voor het behandelen van alle kamers in het huis (bijv. de kinderkamer).

Sfeer

V33 Parketvernis FREQUENT gebruik

0% SOLVENTEN

 • Reukloos en milieuvriendelijk, op waterbasis
 • Klaar voor gebruik, droogtijd tussen 2 lagen slechts 2 uur
 • Hoge weerstand tegen krassen, water en vlekken
 • Kleurloos, met geboend uiterlijk of mat, antislip

Milieukeurmerk Europees Ecolabel

Frequent

V33 Parketvernis EXTREEM gebruik

Verhoogde hardheid V66

 • Reukloos en milieuvriendelijk, op waterbasis
 • Klaar voor gebruik, droogtijd tussen 2 lagen slechts 2 uur
 • Hoge weerstand tegen krassen, water en vlekken
 • Kleurloos, met geboend uiterlijk of mat, antislip
Extreem

De parketvernis aanbrengen na een grondlaag. De V33 Grondlaag Vernis verbetert de hechting en sterkte van de bovenliggende lagen en zorgt dat bij het oude parket de oorspronkelijke tint bewaard blijft. Ook verhindert de grondlaag het aan de oppervlakte komen van oude boenwas hetgeen de parket doet verdonkeren, het zogenaamde "opwarmen". Het voorkomt ook verkleuring door opstijgend looizuur bij nieuw parket (eik, kastanje …).

De grondlaag is volledig droog na 1 uur. De eerste laag vernis direct daarna aanbrengen. Na de droogtijd licht opschuren met korrel 120. Als er meer dan 12 uur tussen 2 lagen ligt, dan moet er grondiger geschuurd worden. Nadien afstoffen voor het aanbrengen van de volgende laag. Herhaal deze bewerkingen voor een derde laag. (Woodforum: "Drie lagen vernis gaan dubbel zo lang mee als twee lagen".)

 

Gedurende 24 uur niet lopen op het geverniste parket. In het begin voorzichtig te gebruiken en opletten voor beschadigingen zoals door het verplaatsen van meubilair. Het volledig uitharden en op volle sterkte komen duurt ongeveer 3 weken.

Nadat de vloer gevernist is kan men met V33 Vernieuwer Parketvernis een beschermlaag aanbrengen die nadien om het jaar hernieuwd wordt. Dit geeft een extra bescherming, herstelt kleine beschadigingen zoals strepen en krasjes en vertraagt de slijtage.

Breng op tijd een nieuwe laag vernis aan. Op plaatsen met veel beloop kan de vernis vlugger afslijten. Eens dat de vernislaag versleten is verkleurt het hout en wordt het kwetsbaar. Om te voorkomen dat de vloer volledig terug tot op het blote hout dient geschuurd te worden dient men daarom tijdig een nieuwe laag vernis aan te brengen. Vooral bij gekleurde of gebeitste vloeren is dit belangrijk omdat het tintmiddel dieper in het hout is gedrongen en men dan meer dient af te schuren.

Onderhoud met parketvernis

Met vernis is minder periodiek onderhoud noodzakelijk. Dagelijks stofzuigen of wissen met een licht vochtige doek. Gebruik eventueel een neutrale vloerreiniger. De V33 Reiniger Parketvernis maakt de vloer bovendien antistatisch en dus ook minder vlug vuil. Pas op voor overmatig watergebruik.

Door het regelmatig gebruik van de krachtige V33 Reiniger Parketvernis blijft uw parket er zo goed als nieuw uitzien. Dit product maakt de vloer antistatisch en gaat het afzetten van vuil tegen.

reiniger

Om de periode tussen de kostbare schuurbeurten te verlengen en een mooi uitzicht te behouden een laag V33 Vernieuwer Parketvernis met beschermingsfilm aanbrengen vlak na het vernissen en nadien op jaarlijkse basis. Dit product doet de vloer er terug als nieuw uitzien, zonder schrobben of spoelen. Het maakt de vloer antistatisch en antislip.

vernieuwer

Parketolie

Natuurlijke olie zorgt voor een afwerking met een natuurlijke "look". Parketolie voedt het hout en beschermt het tegen slijtage, vlekken en water. Uiterst gemakkelijk aan te brengen en bij te werken met een borstel. Het laat de tekening van het hout zeer goed uitkomen.

Sfeer

V33 Parketolie

ANTISLIP, NIET VETTIG

 • Dringt diep in het hout en maakt het waterafstotend
 • Beschermt tegen vlekken en veelvuldig beloop
 • Geen grondlaag nodig, kan direct aangebracht worden
 • Eenvoudig bij te werken bij slijtage/krasjes
 • Matte finish, antislip
olie
 

V33 Olie Naturel Parket

NATUREL MET EXTRA WEERSTAND

 • In 3 tinten: KLEURLOOS – HONING - WENGE
 • Op basis van natuurlijke Tung-olie
 • Uitermate geschikt voor Europese en exotische houtsoorten
 • Beschermt tegen vlekken en veelvuldig beloop
 • Voedt het hout en maakt het waterafstotend
 • Matte finish, antislip
olie

  Nieuw !

 

V33 Olie WIT Parket

WITTE SCHIJN, BENADRUKT OOK DE NERVEN

 • Geschikt voor Europese houtsoorten (eik, den, notelaar…)
 • Op basis van natuurlijke Tung-olie
 • Behoudt het natuurlijke gevoel van hout
 • Beschermt tegen vlekken en veelvuldig beloop
 • Voedt het hout en maakt het waterafstotend
 • Matte finish, antislip
 olie

  Nieuw !

 

V33 Olie Badkamer

AFWASBAAR EN ANTISLIP

 • Voorkomt de verkleuring van het hout
 • Geschikt voor exotische houtsoorten (teak, merbau, ipé…)
 • Beschermt het hout tegen water
 • Bestand tegen vlekken en krassen
 • Niet te gebruiken op houten douchebakken
 olie

  Nieuw !

Sfeer

Extra toepassingen
 

 • Parketolie kan wel toegepast worden op vloeren die voordien met lijnolie behandeld werden, dit in tegenstelling tot parketvernis dat hierbij risico´s inhoudt.
 • Voor badkamers dient men de parketolie aan te brengen tot het hout verzadigd is en nadien regelmatig te onderhouden.
 • Een vloer met parketolie kan achteraf nog geboend worden. De olie dient dan als grondlaag.
 • Door een regelmatig onderhoud kan men een bevredigend resultaat bekomen op plaatsen met een intensief gebruik.
 

Aan te brengen met een borstel op geschuurd en ontstoft hout in de richting van de nerven. Verwijder de resten na 30 minuten met een doek. Laat de eerste laag 12 uur drogen en schuur daarna lichtjes op met schuurpapier korrel 120.

Ontstof het parket nadien met een stofzuiger en breng een 2de laag aan. Verwijder de resten na 30 minuten door het oppervlak goed op te wrijven met een zuiver doek. Dit kan ook met een poliermachine gebeuren.

De parketolie is een impregneermiddel en dient niet bovenop het hout aanwezig te zijn. Bij een glanzend oppervlak is dan ook teveel olie aangebracht. Gedurende de eerste weken de vloer beter niet met schoenen betreden en ook niet afdekken. Na enkele weken bekomt men een volledige uitharding.

 

Let op! De doeken en vodden die gebruikt werden voor het aanbrengen van de parketolie na gebruik in water onderdompelen of buiten uitgespreid ophangen om te vermijden dat ze vanzelf ontbranden.

 


Onderhoud met parketolie

Doordat de V33 Parketolie waterbestendig is kan men deze vloeren nu ook vochtig reinigen. Het dweilen kan gebeuren met een parketzeep of de V33 Onderhoudsolie (10 cl op 5 liter lauw water) voor geoliede vloeren. De V33 Onderhoudsolie houdt de vloer fris en voedt het hout. De eerste maal een maand wachten na het aanbrengen van de parketolie alvorens de onderhoudsolie te gebruiken. Het regelmatig bijwerken van beschadigingen, sleet en vlekken verlengt de levensduur praktisch onbeperkt. De beschadigde of afgelopen plek opschuren met een fijn schuurpapier en de parketolie terug inwrijven voor een onzichtbare herstelling. Bij ingedrongen vlekken of een grondige vernieuwingsbeurt van zeer bevuilde geoliede parketvloeren is V33 Reiniger met dieptereiniging voor parketolie aangewezen. Enkel de plek bijwerken of de ganse vloer en nadien met 2 à 3 lagen vernieuwen.

 

V33 Onderhoudsolie is aanbevolen voor het dagelijks onderhoud van alle geoliede houtsoorten. Voedt en beschermt. Maakt geen vlekken en is niet vettig. Verpakking van 1 liter. Kleurloos.

 

reiniger

V33 Reiniger Geolied Hout is geschikt voor alle geoliede parket en alle houtsoorten. Verwijdert de meest hardnekkige vlekken. Verwijdert oude afgesleten lagen parketolie. Verpakking van 1 liter.

vernieuwer

Boenwas

Boenen laat de houtstructuur fantastisch uitkomen en geeft een warme kleur aan het hout. Het maakt het houtoppervlak slijtvast en is eenvoudig in onderhoud. De boenwaslaag zelf is gemakkelijk te herstellen. Het onderhoud dient regelmatig te gebeuren om de glans optimaal te houden.

Boenen kan in veelgebruikte publieke ruimtes zoals in feestzalen, winkels en restaurants. Dit op voorwaarde dat men wekelijks of om de twee weken boent. De geringe slijtage wordt dan bij iedere beurt bijgewerkt.

Op de geschuurde vloer eerst een isolerende en poriënvullende basislaag aanbrengen. Eerst dwars op de houtvezel en nadien met de nerven mee. Deze laag zorgt voor een betere watervastheid en een gelijke opname van de boenwas. Barsten en kleine beschadigingen met vulpasta wegwerken en de vloer licht naschuren. Zorg voor een stofvrij en zuiver oppervlak.

De boenwas opwarmen en aanbrengen met een borstel in de richting van de nerven. Laten drogen en terug boenwas aanbrengen. Laten opdrogen en opboenen met een boenpad. Met een boenmachine kan dit snel verlopen. Voor een hoger glans met een lamswol verder oppolieren.

Het onderhoud van geboende vloeren

Boenwas is niet goed bestand tegen water. Gemorste vloeistoffen daarom direct opnemen.

De waslaag verliest haar glans op plekken met veel passage of beloop. Dit gebeurt ook door het veelvuldig gebruik van een natte dweil voor het reinigen. Met een kleine hoeveelheid boenwas deze plekken terug opboenen om de vloer terug zijn glans te geven.

Ga naar

 


Bouwliften catalogus - Goederen- en personenliften
Code van goede praktijk steigers
Coronavirus