Rijbewijs aanhangwagens

Rijbewijs voor aanhangwagens in België

Ben je van plan de weg op te gaan met een gehuurde aanhangwagen van Euro Rent? Dan dien je op de hoogte te zijn van een aantal zaken wat wel en niet mag met een aanhangwagen, en aan welke wettelijke verplichtingen je dient te voldoen? Je leest het hieronder!

Hoeveel mag je auto trekken?

Wanneer je de weg op gaat met een aanhangwagen, is het belangrijk dat je dit veilig doet. Deze veiligheid begint met het maximale gewicht dat je auto, of een ander voertuig, mag trekken: het trekvermogen.

Het trekvermogen van je auto is te vinden op je gelijkvormigheidsattest, CoC of het keuringsbewijs. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen het trekken van geremde en ongeremde aanhangwagens.

Bij gebruik van een geremde aanhangwagen zal je meer mogen trekken, omdat deze aanhangwagens met je auto mee-remmen.

Welk rijbewijs heb ik nodig?

Er bestaan verschillende reglementeringen om een aanhangwagen met een wagen te mogen trekken. Een overzicht:

Het rijbewijs B
Het rijbewijs B laat toe een aanhangwagen te trekken met een M.T.M. (maximaal toegelaten massa) tot 750 kg. Als de M.T.M. van de aanhangwagen meer bedraagt dan 750 kg, volstaat rijbewijs B op voorwaarde dat de M.T.M. van het samenstel (auto + aanhangwagen) niet meer dan 3.500 kg bedraagt.

Is dat niet het geval, dan heb je een rijbewijs B96 of een rijbewijs BE nodig.

Het rijbewijs B96
Met een rijbewijs B96 mag je een samenstel besturen bestaande uit een trekkend voertuig van categorie B en een aanhangwagen met een maximaal toegelaten massa van meer dan 750 kg, op voorwaarde dat de maximaal toegelaten massa van dit samenstel niet meer dan 4.250 kg bedraagt.

Het rijbewijs BE
Met een rijbewijs BE mag je een samenstel besturen bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie B en een aanhangwagen of oplegger met een maximaal toegelaten massa van meer dan 750 kg en ten hoogste 3.500 kg.

Indien de maximaal toegelaten massa van de aanhangwagen meer dan 3.500 kg bedraagt, dan heb je het rijbewijs C1E nodig.

Als je een rijbewijs BE bezit, afgegeven voor 1 mei 2013, dan mag je een samenstel besturen bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie B en een aanhangwagen of oplegger met een maximaal toegelaten massa van meer dan 3.500 kg, op voorwaarde dat de maximaal toegelaten massa van het samenstel (trekker+ aanhangwagen) niet meer dan 12.000 kg bedraagt.

Het rijbewijs B dat behaald werd voor 1 januari 1989 is ook geldig voor de categorie BE.

Hoe snel mag je met een aanhangwagen rijden?

De toegelaten snelheid met een aanhangwagen is afhankelijk van het M.T.M. van de aanhangwagen.

  • M.T.M. < 3.500 kg: 120 km/h toegestane snelheid
  • M.T.M. > 3.500 kg: 90 km/h toegestane snelheid
  • Welke documenten heb ik nodig voor het huren van een aanhangwagen?

  • Identiteitskaart + BE rijbewijs is noodzakelijk bij afhaling van de goederen.
  • Controleer op voorhand uw boorddocument om zeker te zijn dat uw trekhaak gekeurd is voor het trekken van aanhangwagens met M.T.M. van meer dan 750 kg
  • Bij het huren van deze aanhangwagen dient u de documenten van het trekkend voertuig voor te leggen bij het aanmelden aan onze verhuurbalie.
  • Of bekijk:

    Niets gevonden.